Binaire puzzels: regels en tips

Terug

Bij het oplossen van een binaire puzzel gelden de volgende regels:

1. Elke cel moet een nul of een één bevatten.
2. Er mogen niet meer dan twee dezelfde cijfers naast of elkaar of onder elkaar worden geplaatst.
3. Elke rij en elke kolom moet evenveel nullen als enen bevatten.
4. Elke rij is uniek en elke kolom is uniek.

Elke binaire puzzel heeft een unieke oplossing. Deze oplossing kan altijd gevonden worden zonder te gokken.

Tips

Vind duo's: Omdat niet meer dan twee dezelfde cijfers naast of onder elkaar mogen worden geplaatst, kunnen duo's worden aangevuld met het andere cijfer. In het voorbeeld hieronder moeten beide oranje cellen daarom een nul bevatten.

Binaire puzzel

Vermijd trio's: Als twee cellen hetzelde cijfer bevatten met een lege cel daar tussenin, dan kan in deze lege cel het andere cijfer worden ingevuld. De oranje cel in het onderstaande voorbeeld moet dus een één bevatten, als er een nul in zou worden gevuld ontstaat immers een trio.

Binaire puzzel

Vul rijen en kolommen aan: Elke rij en elke kolom bevat evenveel nullen als enen. Als het maximum aantal nullen in een rij of kolom bereikt is kan in de overige cellen een één ingevuld worden, en andersom. In het voorbeeld hieronder bevat elke kolom en elke rij 3 nullen en 3 enen. Dit betekent dat de oranje cel in de derde rij een één is, en dat in de twee oranje cellen in de derde kolom een nul ingevuld kan worden.

Binaire puzzel

Elimineer onmogelijke combinaties gebasseerd op volledig gevulde rijen en kolommen: In het onderstaande voorbeeld missen in de onderste rij een één en een nul. Als de één wordt ingevuld in de linker oranje cel en de nul in de rechte oranje cel ontstaat een rij die gelijk is aan de tweede rij. Dit is niet toegestaan. De nul moet dus in de linker oranje cel worden ingevuld, en de één in de rechter oranje cel.

Binaire puzzel

Elimineer andere onmogelijke combinaties: In de situatie hieronder mist er een één en missen er twee nullen in de vierde rij. Als we de één invullen in de oranje cel (en de twee nullen dus in de andere twee lege cellen in de vierde rij) ontstaat er een trio. Omdat dit niet is toegestaan moet de oranje cel dus een nul bevatten.

Binaire puzzel

Terug

Echion © 2010-2024